На базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна відбулися громадські слухання за темою «Доступ до вищої освіти: пошук справедливої моделі» 03.09.2009 р.

Дата події: 3 вересня 2009 року

03.09.2009 р. на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна відбулися громадські слухання за темою «Доступ до вищої освіти: пошук справедливої моделі», на яких були обговорені пропозиції щодо вдосконалення системи вступу до вищих навчальних закладів та системи зовнішнього незалежного оцінювання. У громадських слуханнях взяли участь керівники вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації, директори загальноосвітніх шкіл, учні та студенти, представники громадськості, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Під час обговорення учасники визначили, що система зовнішнього незалежного оцінювання є одним зі шляхів покращення якості освіти та дійсно забезпечує прозорість, відкритість у діяльності навчальних закладів, рівний доступ до вищої освіти

 Пропозиції громадських слухань

 

1.    Передбачити в Умовах прийому до вищих навчальних закладів України відповідні обмеження для осіб із числа пільгового контингенту шляхом квотування кількості місць для зазначеної категорії вступників за напрямами підготовки та враховуючи державні потреби і можливості виконувати виробничі функції.

2.    При проведенні конкурсного зарахування, крім балів сертифікату Українського центру оцінювання якості освіти, надати право вищим навчальним закладам враховувати середній бал документа про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень.

3.    Обмежити кількість вищих навчальних закладів, до яких абітурієнти можуть подавати заяви щодо участі в конкурсі шляхом видачі до сертифікатів УЦОЯО відривних талонів. Надати право абітурієнту подавати відповідні заяви до декількох вищих  навчальних закладів на споріднені напрями підготовки.

4.    Передбачити додаткові кошти для фінансування роботи громадських спостерігачів із числа професорського складу вищих навчальних закладів.

5.    Удосконалити зміст тестів, оскільки цьогорічні питання містили певні неточності, що впливало на кінцевий результат.

6.    Залишити на рік практику обирання мови складання ЗНО (за бажанням абітурієнтів).

7.    Передбачити особливі умови участі у конкурсі для переможців університетських учнівських олімпіад, випускників системи довузівської підготовки на природничі та інженерні напрями.


Інші новини

Привітання з днем народження Вікторію Осапенко!

9 грудня 2022 року

Шановна Вікторіє Миколаївно! Вітаємо з днем народження та від щирого серця бажаємо здоров'я, невичерпної енергії, миру і благополуччя, щоб удача, щастя, увага друзів і тепло домашнього вогнища завжди були з Вами!

Читати докладніше →

Привітання з днем народження Раїси Єремейчук!

19 листопада 2022 року

Шановна Раїсо Арсентіївно! Прийміть сердечні вітання з нагоди Дня Вашого народження!Бажаємо міцного здоров’я, сімейного благополуччя,невичерпної енергії та успіхів у Вашій відповідальній роботі на благо рідної України!

Читати докладніше →