Некролог Світлої пам'яті Василя Тація.

Дата події: 28 вересня 2022 року

Рада Ректорів Харківського регіону висловлює щирі співчуття з приводу смерті Тація Василя Яковича – академік Національної академії наук України, академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України, Герой України.

Сьогодні 28 вересня 2022 року, на вісімдесят другому році свого життя, помер справжній Герой України, один із засновників Харківської юридичної школи та розбудовник правової системи держави України.

Народився у м. Полтава 13 січня 1940 року. У 1959–1963 роках навчався в Харківському юридичному інституті за спеціальністю «Правознавство». З 1966 року життя і діяльність В.Я. Тація були пов’язані з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого.

З 1993 р. – 2016 р. – президент, а з 2016 р. – почесний президент, радник президії Національної академії правових наук України – вищої юридичної галузевої наукової установи України, створеної за його ініціативою  і при безпосередній активній участі.

Автор понад 800 наукових праць, у тому числі  близько 60 монографій, навчальних посібників та підручників. Його праці присвячені дослідженню фундаментальних проблем кримінального права, проблемам теорії держави та права, конституційного права.

З 1987 року очолював Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, він зробив значний внесок в організацію його діяльності, в створення потужного науково-педагогічного колективу, належних умов для проведення навчально-виховного процесу, науково-дослідної роботи, забезпечення високої якості підготовки майбутніх фахівців, фінансової стабільності вишу, розбудови його матеріальної бази, розвитку міжнародних зв’язків. 

Василь Якович був членом Конституційної комісії, головою робочої групи Кабінету Міністрів по розробці Кримінального кодексу України. Очолював урядову делегацію України на Дипломатичній конференції повноважних представників держав під егідою ООН по створенню Міжнародного Кримінального Суду. Брав участь у розробці проекту Статуту Міжнародного Кримінального Суду та у підготовці багатьох інших законопроектів.

Проводив значну громадську роботу член низки президентських та урядових комісій, робочих груп, громадських організацій, зокрема Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки, Науково-консультативних рад Верховного Суду та Конституційного Суду України, Бюро Ради Північно-Східного наукового центру НАН і МОН  України, ГО «Всеукраїнська асоціація кримінального права», Міжнародної асоціації кримінального права, Союзу юристів України, Координаційної ради Міжнародного союзу юристів, Міжнародної асоціації законодавства, Міжнародної асоціації юридичної методології, Ради директорів Європейської організації публічного права, віце-президентом Спілки ректорів вищих навчальних закладів України та ін.

Про свою роботу говорив: «Я по-справжньому щаслива людина, тому що займаюся улюбленою справою».

В.Я. Тацій удостоєний звання Героя України з врученням ордену Держави (2004 р.). Нагороджений орденами  князя Ярослава Мудрого V, IV, ІІІ, II і І ступенів (1995 р., 1998 р., 2009 р., 2015 р., 2018 р.),  орденом «За заслуги» ІІ і І ступенів   (2000 р., 2012 р.), Почесними грамотами Верховної Ради України (2001 р.) та Кабінету Міністрів України (2002 р.), орденом «Знак Пошани» (1981 р.), двома медалями (1970 р., 1984 р.). Заслужений діяч науки і  техніки України (1989 р.), лауреат Державної премії України в галузі архітектури (2001 р.) та Державної премії України у галузі науки і техніки (2004 р.), Премії ім. В. Вернадського (2001 р.), Премії імені Ярослава Мудрого (2001 р., 2002 р.), Премії «Феміда-99». Має ряд відомчих, громадських, церковних нагород та урядові нагороди інших держав. Державний радник юстиції І класу (2010 р.). Почесний громадянин міст Полтави (2001 р.), Харкова (2004 р.) та Харківської області (2014 р.).

Рада Ректорів висловлює щирі співчуття рідним, друзям та колегам, а також всім тим, хто знав цю світлу та відповідальну людину.

Вічна пам’ять.


Інші новини

Привітання з днем народження Вікторію Осапенко!

9 грудня 2022 року

Шановна Вікторіє Миколаївно! Вітаємо з днем народження та від щирого серця бажаємо здоров'я, невичерпної енергії, миру і благополуччя, щоб удача, щастя, увага друзів і тепло домашнього вогнища завжди були з Вами!

Читати докладніше →

Привітання з днем народження Раїси Єремейчук!

19 листопада 2022 року

Шановна Раїсо Арсентіївно! Прийміть сердечні вітання з нагоди Дня Вашого народження!Бажаємо міцного здоров’я, сімейного благополуччя,невичерпної енергії та успіхів у Вашій відповідальній роботі на благо рідної України!

Читати докладніше →